Oedeemtherapie

 

Wat is oedeem?

oedeem is een zwelling die een zeurende en/of stekende pijn kan veroorzaken en meestal ook een stijf gevoel in de gewrichten. U voelt een zwaar gevoel in armen of benen, een gevoel van spanning rondom de polsen, vingers, enkels, elleogen of knieën, meestal aan de zijde van het lichaam waar het lymfestelsel beschadigd is. Het is mogelijk dat bewegingen beperkt worden en het gewicht en lichaamsomvang kunnen toenemen.

 

Hoe ontstaat oedeem?

Het Lymfevatstelsel maakt deel uit van ons lichamelijke reinigings- en afweersysteem. Het is een netwerk van lymfevaten en lymfeknopen (klieren) die vocht verzamelen dat zich in de cellen tussen onze organen bevindt. Dit wordt weefselvocht genoemd en wordt via de lymfevaten naar de lymfeknopen afgevoerd. De lymfeknopen (klieren) reinigen en ontsmetten het weefselvocht. Ze filteren de afvalstoffen zoals beschadigde cellen, schimmels, bacteriën en virussen eruit en maken eventuele ziekteverwerkkers onschadelijk.

Wanneer een deel van het lymfestelstel ontbreekt of beschadigd is, wordt het weefselvocht niet of slechts gedeeltelijk afgevoerd. Het ophopende vocht veroorzaakt zwellingen die we lymfoedeem noemen. Lymfoedeem wordt onderverdeeld in primaire- en secundaire lymfoedeem.

Primaire lymfeoedeem ontstaat door aangeboren afwijkingen, vaak pas na een trauma (verstapping, overbelasting of een operatie.

Secundaire lymfoedeem ontstaat door invloeden van buitenaf zoals ernstige verbrandingen van de huid, open botbreuken en infecties (wondroos). Ook kan bestraling (behandeling van kanker) of een operatie waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt een oorzaak zijn voor secundair lymfoedeem.

Er zijn verschillende manieren om lymfoedeem te behandelen. Meestal worden verschillende manier toegepast gedurende het behandeltraject. Het behandelplan wordt uitvoerig besproken met u voorafgaand aan de behandelingen.

In de meeste gevallen kunnen wij oedeem reduceren. Na het behandeltraject bent u zelf in staat om pijnklachten, zwellingen te voorkomen en tegen te gaan

 

Manuele Lymfedrainage

Manuele Lymfedrainage is een behandelmethode waarbij het netwerk van de lymfevaten direct onder de huid wordt geactiveerd met een zacht pompende massagebeweging. Voor deze behandeling worden speciale handgrepen toegepast zoals de oedeem- en fibrosegrepen. Het onderliggende weefsel kan hierdoor heel gericht behandeld worden. De behandelaar leidt het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het wel opgenomen kan worden door het lymfevatsysteem. Verharde weefsel (fibrose) wordt soepeler zodat het vocht er gemakkelijk doorheen stroomt. Hierdoor neemt de pijnlijke stijfheid af.

 

Therapeutische elastische kousen aanmeten

Steunkousen  (TEK) zijn er in verschillende kleuren, maten en drukklassen. Welke steunkous voor u het meest geschikt is, hangt af van uw medische indicatie, uw leeftijd, uw beroep en uw levensstijl. Steunkousen bevorderen de bloedcirculatie en de afvoer van lymfevocht uit de armen en/of benen. Specifieke klachten die met therapeutische elastische kousen (steunkousen) worden behandeld zijn.

  • Pijn
  • Kramp
  • Zwaar en/of vermoeid gevoel
  • vochtophoping

Steunkousen worden pas aangemeten indien er voldoende vochtafname is bereikt door middel van lymfedrainage. Deze kousen zorgen ervoor dat het opnieuw ontstaan van oedeem wordt voorkomen. Het dragen van elastische kousen verminderd ook vaak de pijnklachten en vermoeidheid.

 

Zwachtelen

Zwachtelen wordt ook wel ambulante compressietherapie genoemd. Door middel van zwachtels of klittenband bandages (compressiemateriaal) wordt terugstromen van oedeem voorkomen. Door de druk van de compressiemateriaal wordt het effect van manuele lymfedrainage ondersteund.

 

Lymfetaping

Dit is een techniek die het natuurlijke genezingsproces van het lichaam ondersteunt. Deze tape verlicht pijn en zwelling door de huid in het aangedane gebied te liften. Hierdoor wordt de circulatie in de huid bevorderd. Lymfetaping wordt ingezet ter ondersteuning van de behandelingen.